WEBZADEM.BILGIAMBARI.ORG

Blog Okunabilirlik Testi


Blog Readability Test , bloglarınız için bir okunabilirlik testiymiş.Testiymiş diyorum çünkü neye göre derecelendiriyor bilinmiyor.Blogunuzun url'sini giriyorsunuz."Check Readability Now"butonuna tıklayıp blogumuzun okunabilirliğini test etme imkanı buluyoruz.Sonuç bir resim ile gösteriliyor bize.Beyin resmi ve üzerine "Genius" yani dahi gibi siteniz için derecelendirme yapıyor.Ben bir kaç blog ismi denedim hepsini dahi olarak derecelendirdi.Doğruluğu hakkında birşey diyemem ama fala inanma falsız da kalma misali size bahsediyorum.Siteye buradan girebilirsiniz.Ayrıca sonucu sitenize de ekleme imkanı veriyor.
İconFinder web uygulamalarınız için icon-simge arama motoru uygulaması.İconFinder'i görünümü,kolaylığı ve aradığınızı bulmanız diğer icon arama uygulamalarından ayırıyor.İconFinder'in bir de tag bulutu çok işinize yarayacaktır.Beta aşamasında olmasına rağmen işinizi görebileceğiniz güce sahip.Mac OS X kullanıcıları için arama eklentisi mevcut.



Wordpress Temaları:Dilectio Theme

DesignDisease'de rastladığım Dilectio Theme hoşuma gitti.Görünümü oldukça güzel.Wordpress kullanıyorsanız mutlaka bir bakmanızı öneriyorum.Demosu burada ,temayı indirmek için ise buraya tıklamanız yeterli.Temayı görünce acaba Wordpress furyasına ben de mi katılsam dedim içimden.Çünkü Wordpress kullananlar tema konusunda oldukça avantajlılar.
Program yada uygulama paketlerini bilirsiniz.Genelde internette yazılım firmaları da bu tür resimleri kullanırlar.3DPackage Online , bizlere online olarak bu tür 3 boyutlu kutular yapmamıza imkan veriyor.Yaptığımız kutuları jpg,png ve gif formatlarında kaydedebiliyoruz.Ancak yapmak biraz zor gibi gözüküyor onu da söylemek istiyorum. Siteye buradan gözatabilirsiniz.
MediaEvent Services isimli sitede rastladığım ajax resim galerisi ilgimi çekti.Benim kendi bağlantımla yüklenirken sorun yaşadı ancak uygulama görünüm açısından oldukça güzel.Uygulamayı kullanmak isterseniz buradan indirip kendinize göre ayarlayıp kullanabilirsiniz.Yapımcının sitesi ise burada .Ayrıca tam sayfa demosunu buradan görebilirsiniz.
Adobe AIR'ı , MXML ve ActionScript dillerini kullanarak Flex geliştirme ortamında yüksek performanslı masaüstü uygulamaları geliştirmeyi sağlayan, Adobe Flex 3’e entegre bir program olarak tanımlayabiliriz. Yani AIR, geliştiricilere zengin internet uygulamalarını (RIA) tarayıcı ve platform bağımlılıktan kurtarıp masaüstü özgür yazılımlara dönüştürme imkanı sunan bir programdır.
Dreamweaver CS3 için bir AIR eklentisi yayınlandı.Eklentiyi indirmek için (32,5 MB)
buraya Adobe'nin konu ile ilgili sayfası için buraya tıklayın...

Kullanımı ile ilgili ise Dreamweaver CS3 programını açalım."Site>Create AIR Application" seçeneği ile AIR uygulamaları oluşturabiliriz.

Wordpress Temaları: dFlower

DezinerFolio tarafından hazırlanmış olan Wordpress teması dFlower'ı sizlere tanıtmak istiyorum.Tema DezinerFolio'ın diğer temaları gibi siyah ağırlıklı bir tema.DezinerFolio temaya Flickr ve Gravatar eklentileri eklemiş.Yani bu özellikleri ile kullanışlı.Wordpress kullanıcısı iseniz demosunu incelemenizi öneririm.
dFlower Teması için demo , indirmek için buraya , kurulum hakkında bilgi almak için (İng.) ise buraya tıklayın...Fikirlerinizi yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Open Flash Chart, açık kaynak kodlu,ücretsiz bir grafiksel istatistik (charting)uygulamasıdır.Flash 8 ile desteklenmiş , güzel görünümlü ,kaliteli olmasının yanında ücretsiz olması ve geliştirilebilir olması da önemli özelliklerinden.Grafiksel rapor ve istatistik uygulamalarınızı 3 boyutlu ve pasta tipi grafiklerin yanısıra daha farklı stillerde hazırlayabilirsiniz.

Open Flash Chart version 1.9.6 (542 kb) indirmek için tıklayın...

rsizr:Online resim boyutlandırma

rsizr online olarak resim boyutlandırmayı sağlayan bir servis.Siteye girdiğimizde flash bir uygulama bizi karşılıyor.Uygulama yüklendikton sonra önümüze çıkan klasör simgesine tıklıyoruz.Çıkan gözat penceresinden resmimizi seçiyoruz.Resmimiz yüklendikten sonra önümüze resim editörü çıkıyor.Üstteki rescale simgesine tıklıyoruz.Fare imleci ile resimin sağ,sol yada üst tarafa oklar ile çekerek büyütüyoruz.Resmin bir bölümünü kesmek yada kırpmak için ise crop simgesine tıklayın kesiceğiniz yeri fare ile belirleyip yanda çıkan kutudaki Done butonuna tıklayın.Resmi kaydetmek için ise üst bölümdeki Save Picture simgesine tıklayıp kaydedebilirsiniz.
Web tasarım ile ilgilenenlerin Photoshop,Illustrator ve InDesign gibi programlara alternatif olarak kullanabilecekleri programlar:


Photoshop Alternatifleri


Gimp:Açık kaynak kodlu Photoshop benzeri yazılım olan Gimp'in Photoshop kadar olmasada işinizi görebilecek güce sahip.Programın Windows ve Mac sürümleri mevcut.
Paint.NET:Ücretsiz resim editörü olan yazılımın Window sürümü mevcut.Ücretsiz resim editörleri arasında en iyilerinden biri.
Pixel: RGB,CMYK ve HDR resim editörü gibi bir çok özelliği olan resim editörü.
PaintShop Pro:Ücretli olan bu program ile resim ve grafik işlerinizi yapabilirsiniz.


Illustrator Alternatifleri


Inkscape : Açık kaynak kodlu vektörek grafik editörüdür. Illustrator, Freehand, CorelDraw, ya da Xara X ile kullanılan SVG formatındaki grafikleri benzer şekilde Inscape ile de kullanabilirsiniz.


Diğer Web Tasarım Araçları


Programmers NotePad:Ücretsiz , açık kaynak kodlu kod editörü.
Kompozer :Gelişmiş seviyedeki kullanıcılar için wysiwyg HTML editörü.
Notepad ++ :Ücretsiz , açık kaynak kodlu çok sayıda programlama dilini içinde barındıran kod editörü.
Coda :Mac için kod editörü
Stylemaster: Başlangıç seviyesinde olanlardan gelişmiş programcılara kdar herkesin kullanabileceği kod editörü.
Quantas Plus :Zengin içerikli web editörü.
HTML Kit: HTML, XHTML, XML, CSS, JavaScript, PHP ve diğer sayfa türleri ile çalışabileceğiniz kod editörü.

Online anlık mesajlaşma servisi olan Meebo'nun Firefox
eklentisi çıktı.Msn ,yahoo ,aim ve google talk gibi anlık mesajlaşma servislerine online olarak ulaşmamızı sağlayan Meebo'nun Firefox eklentisine buradan ulaşabilirsiniz.


Sitenizi Rss Dizinlerine Ekleyin...




Sitenizin yada blogunuzun rss yayını varsa RSS Dizinlerine ekleyin...






Bu dizine sitenizi alt taraftaki "Submit Feed" linkine tıklayarak ekleyebilirsiniz.



RssFeeds.com



Dizine sitenizi buradan ekleyebilirsiniz.



2Rss.com



Sitenizi dizine sayfanın alt tarafındaki form ile ekleyebilirsiniz.






Birbirinden Güzel 17 Css Menü Örneği

Cssplay isimli sitede çok güzel görünümlü menü örneklerine rastladım.17 adet birbirinden güzel css menü var.Örneklerden biri aşağıda.Diğer örnekler için Cssplay'ı ziyaret edebilirsiniz.




PollDaddy:Sitenize güzel görünümlü anketler

PollDaddy, hoş görünümlü anket hizmeti veren ender servislerden biri.Site kaliteli bir anket hazırlama ve yönetme imkanı veriyor.
Anketinizi hazırlamak için ilk yapmanız gereken bir hesap açmak.Anasayfadaki " Get your free account today " butonuna tıklayınca önümüze çıkan sayfada 3 seçenek veriliyor.Bunlardan ikisi ücretli ancak biz ücretsiz olan seçeneği tercih ediyoruz.Signup deyip gelen sayfadaki formu dolduruyoruz.Formu doldurduğumuzda önümüze bize ait sayfamız çıkıyor.İlk anketimizi hazırlamak için New Poll butonuna tıklıyoruz.Çıkan sayfada anketimizi kolayca hazırlıyoruz.Hazırladıktan sonra bize verdiği kodu sitemize ekleyip işimizi sonlandırıyoruz.
Konuyla ilgili soru ve önerilirenizi yorumlar bölümüne yapabilirsiniz.Kolay gelsin...
























Element of Design tarafından bir çok kaynaktan oluşturulmuş bir web tasarım örnekleri listelenmiş.Webmasterlar için ilham kaynağı olabilicek 10 kategoride çok sayıda örnek mevcut.Bunlardan bazılarını linkini de vererek listeledim.Web geliştiricisiyim diyorsanız mutlaka bir bakın.

Sitenizin pagerank derecesini arttırmanın en iyi yolu backlink...Arama motorlarında ilk sıralarda çıkmak istiyorsanız siteniz için backlink oluşturmak adeta zorunlu hale geldi.İki adet web dizinine rastladım.
Bunlardan ilki
Librarian's Internet Index .Site 8 pagerank sahibi.Sitenizi dizine kaydetmek için en üstteki "Suggest a Site" butonuna tıklıyoruz.
İkinci dizinimiz Jayde.Bu sitenin de pr'si 6. Sitenizi buradan kaydedebilirsiniz.
Blogger'da ve diğer bir çok sistemlerde sadece alıntıların başına tırnak işareti eklenir.Bu ise uzun alıntılarda güzel görünüm yaratmaz.Ancak aşağıda verdiğim kodlarla oluşturulanı ise umarım beğenirsiniz.


Aslında tüm olay css kodlarında bitiyor.
Bu kodu sitenizin etiketleri arasında yer alan "blockquote"ile başlayan " } " ile biten kodların yerine yapıştıralım.Ancak kaynak kodlarınızın bir yedeğini de alırsanız daha iyi olur.Çünkü beğenmeme gibi durumlarda tekrar eski hale dönebilirsiniz.



blockquote {
font: 1.2em/1.6em Georgia, "Times New Roman", Times, serif;
width: 400px;
background:
url(
http://blogrator.googlepages.com/alinti_son_webzadem.gif) no-repeat
right bottom;
padding-left: 18px;
text-indent: -18px;
}

blockquote:first-letter {
background:
url(
http://blogrator.googlepages.com/alinti_basi_webzadem.gif) no-repeat
left top;
padding-left: 18px;
font: italic 1.4em Georgia, "Times New Roman", Times, serif;
}


Bu kodları ekledikten sonra yaptıklarımızı kaydedip artık kısa çalışmamızın meyvesini alma vakti geldi.Blogumuza alıntı yaptığımızda(blockquote etiketleri arasına yazarak da olur.)şu şekil ortaya çıkar.

Her fert istediğini düşünmek, istediğine inanmak, kendine mahsus siyasi birfikre sahip olmak, seçtiği bir dinin icaplarını yapmak veya yapmamak hak ve
hürriyetine sahiptir. Kimsenin fikrine ve vicdanına hakim olunamaz.
Mustafa Kemal ATATÜRK

Arkadaşlar, yaparken sorun yaşar yardıma ihtiyacınız olursa yorumlar bölümünden yardımcı olabilirim.


Yazı Fontları-55 adet





Fawnt isimli sitede 55 adet orjinal yazı fontu bulunuyor.Fontların hemen altında "Not found the font you like?..."diye devam eden bir yazı dikkatimi çekti."Beğendiğin fontu bulamadın mı?Güzel, bizdeki 10,000'den fazla fonta bir gözat!"anlamındaki yazının linkine tıkladığımda "Top 10 Font"listesi çıktı ama sanırım 10,000 kadar olmasada biraz karıştırırsanız çok güzel fontlara ulaşacaksınız bundan şüpheniz olmasın.Siteye buradan buyrun...









Aptana Studio 1.0


İndirmek için (83,9 MB)


Aptana







NVU 1.0

İndirmek için (7,63 MB)

Programın Linux ve Mac sürümleri

NVU Anasayfa



Aptana ve NVU açık kaynak kodlu web editörlerinin en iyileri.Hangisi daha iyi derseniz Aptana daha iyi derim.Ama NVU'nun da ondan geri kalır tarafı yok.Aptana ve NVU Macromedia ve Adobe serisi kadar iş yapacak kabiliyette.İyi çalışmalar...







Userİnterfaceİcons.com'da yer alan bu simgeler genelde mavi-sarı tonlarında. İsteyen arkadaşlar buradan indirebilir. Toplam boyutu 1,50 MB olmakla birlikte png formatındalar her zamanki gibi.






CSS ile çok uğraşanlar için Font Tester adeta biçilmiş kaftan.İçerdiği yazı fontları ve bunları yazı üzerinde deneyip karşılaştırmanın yanısıra bir css sihirbazına sahip olması ve yaptıklarınızın kaynak kodunu alabilmeniz işinizi kolaylaştırıyor.Kısaca özellikleri sıralarsak;



  • Font test etme ve karşılaştırma (Font Comparison)


  • Css Sihirbazı (Css Wizard)


  • Özel karakter haritası (Character Map)

  • Buradan ziyaret edebilirsiniz.


Web'de dolaşırken rastladığım bu site webmasterlar için önemli sayılabilecek bir işi , .htaccess dosyası hazırlamayı gerçekten basit bir hale getirmiş.Sitede çok kolay biçimde detaylı ve kullanışlı bir .htaccess dosyası hazırlayabilirsiniz.


ROR Sitemap Generator ile siteniz için sitemap.xml dosyası oluşturabilirsiniz.Oluşturduğunuz sitemapları Google ve bir çok arama motorları için kullanabilirsiniz.